Gravstein vedlikehold – noen gode tips

Stell av gravminnet
Renhold av gravstein gjøres best og enklest med mildt såpevann og en myk kost eller klut, dette vil ta de vanligste flekkene som fester seg. Dette bør gjøres årlig slik at gravstein alltid ser ren og pen ut. Noen ganger må det kraftigere rengjøring til, høytrykksspyling er et godt alternativ, men vanskelig å utføre uten å flytte steinen. Ved hard spyling eller skrubbing kan gullinnlegg og lakkfarge i skrift og dekor ta skade.

En polert overflate lettere å gjøre ren, sammenlignet med en matt og ru overflate. Der er små mikroskopiske hull og porer i alle gravsteiner. Noen bergarter har knapt porer i det hele tatt, mens de hos andre er langt flere og større. Er det mye porer og små sprekker vil mose og lav få et langt bedre feste, enn på polerte overflater. Dersom steinen har fått grodd skikkelig til, vil dette sette seg dypt i overflaten og lettere komme tilbake etter en rengjøring. En grodd eller skitten stein samler mer forurensing. Den holder mer på fuktigheten og dette forsterker også prosessen som ødelegger skrift og dekor.

Renhold av bronselykter, bronsevaser eller andre bronseartikler utføres best med vann og en myk klut eller børste.

Rustflekker oppstår dersom steinen innholder små biter av jernholdige bergarter, eller når den smittes av rust fra metall. I gravkranser er det gjerne brukt ståltråd, denne vil begynne å ruste etter en tid. Rust fra kranser og annet som ligger inntil gravsteinen, vil trekke inn i steinen og skape misfarging. De er mest synlig på de lyse bergartene, som den hvite granitten. Slike flekker er et problem og de er svært vanskelig å fjerne. En løsning er fullstendig omsliping av gravminnet, dette blir en kostbar løsning.

Spør oss om:
Oppretting og sikring av gravminner (bolting)
Flytting av monumenter
Full rens av gravminnet, grundig vask
Oppussing av eldre inskrift og ornament. Sølv, gull, lakk
Omsliping av monumentets framside, vanligvis for å gi plass til flere navn. Vi kan sette på igjen eventuelt ornament slik det var før en omsliping av monumentet
Innhugging av navn og ornament. Navnetillegg.
Montere navn og ornament i bronse. Navnetillegg.
Montere lykter, vaser eller bronsespurver
Levere plantefelt, bedplater eller blomsterrammer

CTA-tittel tilpasset blogginnlegget

Eventuelt tilhørende tekst tilpasset blogginnlegget.

Flere artikler

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.